Realizarea unui puzzle de 1000 de piese: ce imagine să alegi pentru a nu fi prea dificil sau prea ușor? 


Deși, conform definiției oficiale, jocurile puzzle sunt considerate jocuri de potrivire, acestea oferă o distracție excelentă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Experiența devine chiar mai specială atunci când puzzle-ul este realizat după o fotografie personală sau o imagine care are o semnificație pentru noi.

Fragmente din istorie

Așa cum mulți bănuiesc, puzzle-ul nu este deloc un joc nou, deoarece primul model a fost creat încă din secolul al XVIII-lea. În 1763, un cartograf englez pe nume John Spilsbury, care era și gravor, a lipit o hartă a Marii Britanii pe o placă de lemn, apoi a tăiat lemnul în mai multe bucăți mici cu ajutorul unui fierăstrău, de-a lungul granițelor trasate de el. Sarcina jucătorului era să reasambleze harta în starea sa originală, astfel luând naștere primul puzzle. 
Așa cum reiese din povestea de mai sus, acesta era încă o invenție destul de primitivă, care doar amintea vag de jocurile moderne, fiind folosită mai ales ca material auxiliar pentru învățarea geografiei. Piesele nu aveau încă marginile caracteristice pe care le cunoaștem azi și care definesc aspectul unui puzzle. Strămoșii direcți ai puzzle-ului așa cum îl știm au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar de aici drumul spre succes a fost deschis. Astăzi putem chiar să ne jucăm cu puzzle-uri personalizate în versiuni de 1000 de piese.

Dimensiuni și număr de piese

La puzzle-uri, pe lângă imaginea pe care o reprezintă, nivelul de dificultate este influențat în mod clar de parametrii fizici. Datorită tehnologiilor avansate și producției în masă, astăzi pot fi realizate puzzle-uri cu forme și finisaje deosebite, oferind mai multă libertate în privința dimensiunilor și numărului de piese. Un puzzle personalizabil de 1000 de piese nu mai reprezintă o provocare din punctul de vedere al tehnologiei de fabricație, însă poate constitui o sarcină considerabilă pentru cei care încearcă să asambleze piesele. 

Puzzle-urile comandate din fotografii personale sunt disponibile în mai multe dimensiuni, dintre care versiunea de 1000 de piese este limita maximă. Comparativ cu puzzle-urile destinate copiilor, cu mai puține piese și imagini mai simple, acestea pot constitui o provocare chiar și pentru adulți, dar totul depinde și de imaginea aleasă. Un puzzle personalizat de 1000 de piese poate fi mai ușor sau mai dificil, așa că este important să luăm în considerare cui dorim să oferim un astfel de cadou personalizat.

Despre nivelurile de dificultate

Dificultatea unui puzzle nu este determinată doar de numărul pieselor, ci și de culori și de imaginea în sine. Desigur, un puzzle de 1000 de piese este deja o provocare din perspectiva numărului de piese, comparativ cu un puzzle de câteva zeci sau sute de piese. Totuși, putem ajusta nivelul de dificultate și prin alegerea imaginii. De exemplu, dacă imaginea include suprafețe mari cu diferențe mici de nuanță, cum ar fi cerul, suprafețele de apă sau un fundal monocrom, puzzle-ul devine mult mai greu, deoarece soluția depinde în mare măsură de forma pieselor. 

În schimb, un puzzle personalizat de 1000 de piese poate fi realizat și dintr-o imagine cu detalii clare și bine diferențiate, făcându-l astfel mai accesibil, atât pentru noi, cât și pentru persoana căreia dorim să-i oferim cadoul. Dacă recompensa jocului este asamblarea unei fotografii dragi, întregul proces devine mult mai distractiv, fie că este o soluție mai dificilă sau mai ușoară. Detaliile bogate și suprafețele monocrome pot complica excesiv lucrurile, dar există persoane care tocmai astfel de provocări caută în acest tip de joc.

Puzzle personalizat